De 10 Geboden: Bijbelse wetten en hun betekenis

De 10 geboden, ook wel bekend als de Wet des Heeren, werden door God aan Mozes gegeven op de berg Sinaï en vormen een basis voor de christelijke leefregels in de protestantse traditie. Ze worden in de Statenvertaling weergegeven in krachtige, originele taal en dienen als blijvende richtlijn voor het morele en ethische leven van gelovigen.

De 10 Geboden

  1. Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben.
  2. Gij zult u geen gesneden beeld, noch enige gelijkenis maken, van hetgeen boven in den hemel is, noch van hetgeen onder op de aarde is, noch van hetgeen in de wateren onder de aarde is.Gij zult u voor die niet buigen, noch hen dienen; want Ik, de Heere uw God, ben een ijverig God, Die de misdaad der vaderen bezoek aan de kinderen, aan het derde, en aan het vierde lid dergenen, die Mij haten; En doe barmhartigheid aan duizenden dergenen, die Mij liefhebben, en Mijn geboden onderhouden.
  3. Gij zult den Naam des Heeren uws Gods niet ijdellijk gebruiken; want de Heere zal niet onschuldig houden, die Zijn Naam ijdellijk gebruikt.
  4. Gedenkt den sabbatdag, dat gij dien heiligt. Zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; Maar de zevende dag is de sabbat des Heeren uws Gods; dan zult gij geen werk doen, gij, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch uw vreemdeling, die in uw poorten is; Want in zes dagen heeft de Heere den hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte ten zevenden dage; daarom zegende de Heere den sabbatdag, en heiligde denzelven.
  5. Eert uw vader en uw moeder, opdat uw dagen verlengd worden in het land, dat u de Heere uw God geeft.
  6. Gij zult niet doodslaan.
  7. Gij zult niet echtbreken.
  8. Gij zult niet stelen.
  9. Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste.
  10. Gij zult niet begeren uws naasten huis; gij zult niet begeren uws naasten vrouw, noch zijn dienstknecht, noch zijn dienstmaagd, noch zijn os, noch zijn ezel, noch iets, dat uws naasten is.

De betekenis van de 10 Geboden

Elk van de 10 geboden draagt een diepgaande boodschap en helpt gelovigen in hun relatie met God en hun medemens:

  • Geen andere goden: God vraagt volledige toewijding en geen ruimte voor afgoderij of andere goden.
  • Geen gesneden beelden: Dit gebod waarschuwt tegen het maken en aanbidden van beelden, een veelvoorkomende praktijk in oude religies.
  • De naam van God niet ijdel gebruiken: Gods naam moet met respect worden gebruikt, zonder het te misbruiken voor eigen gewin of onzinnige redenen.
  • Sabbatdag heiligen: Dit gebod roept op om een dag per week te rusten en te wijden aan God.
  • Eer uw vader en moeder: Dit gebod benadrukt respect voor gezag en ouderlijke zorg.
  • Niet doden: Het gebod om het leven van anderen te respecteren en geweld te vermijden.
  • Niet echtbreken: Gij zult trouw zijn in het huwelijk en seksuele moraal hooghouden.
  • Niet stelen: Het gebod om respect te hebben voor andermans eigendom.
  • Geen valse getuigenis: Spreek altijd de waarheid en vermijd laster of bedrog.
  • Niet begeren: Dit gebod roept op om niet jaloers te zijn op wat anderen hebben, maar tevreden te zijn met wat je zelf hebt.

Waar vind je de 10 Geboden in de Bijbel?

De 10 geboden komen voor in twee belangrijke passages in het Oude Testament:

  • Exodus 20:1-17: Hier worden de geboden voor het eerst gegeven aan Mozes op de berg Sinaï.
  • Deuteronomium 5:6-21: De geboden worden herhaald door Mozes vlak voordat het volk Israël het Beloofde Land binnengaat.

De 10 Geboden volgens de Statenvertaling

De versie van de 10 geboden die wij hier hanteren, komt uit de Statenvertaling, een belangrijke en klassieke Bijbelvertaling binnen het Nederlands protestantisme. Deze versie is geliefd vanwege de getrouwe vertaling van de oorspronkelijke Hebreeuwse tekst en wordt nog steeds gebruikt in veel protestantse kerken. In deze versie wordt bijvoorbeeld de nadruk gelegd op het tweede gebod over gesneden beelden, wat een belangrijk verschil is met andere tradities.

Andere versies van de 10 Geboden

Afhankelijk van de kerkelijke traditie of Bijbelvertaling kunnen er kleine verschillen zijn in de manier waarop de 10 geboden geformuleerd worden. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Katholieke versie: In de katholieke traditie wordt het gebod tegen gesneden beelden vaak gecombineerd met het eerste gebod, en het gebod om niet te begeren wordt opgedeeld in twee afzonderlijke geboden: niet begeren van de vrouw en niet begeren van het bezit van anderen.
  • Moderne vertalingen: In sommige moderne Bijbelvertalingen worden de geboden in eenvoudigere, hedendaagse taal gesteld, terwijl de kernboodschap behouden blijft. Bijvoorbeeld, "Gij zult niet doden" wordt vertaald als "Pleeg geen moord" in sommige moderne versies.

Op welke berg kreeg Mozes de 10 Geboden?

Mozes ontving de 10 geboden op de berg Sinaï, ook wel bekend als de berg Horeb. Dit is een belangrijke locatie in de Bijbel waar God een verbond sloot met het volk van Israël. De gebeurtenis waarbij Mozes de stenen tafelen met de geboden ontving, staat beschreven in Exodus 19 en Deuteronomium 5.

De 10 Geboden in het christendom en het dagelijks leven

De 10 geboden zijn niet alleen een set wetten uit het Oude Testament, maar blijven ook vandaag de dag relevant voor christenen. Jezus benadrukte het belang van de geboden toen Hij de vraag kreeg wat het grootste gebod is. Hij vatte de geboden samen in twee principes: de liefde voor God en de liefde voor de naaste (zie Mattheüs 22:36-40).

In het dagelijks leven dienen de 10 geboden als richtlijnen voor ethisch gedrag en het onderhouden van een goede relatie met God en de medemens. Ze herinneren ons aan de morele verantwoordelijkheid die we dragen in ons geloofsleven en onze omgang met anderen.